“Min hest vil ikke…” er en sætning, jeg ofte hører, når jeg kommer ud til en kunde for at afbalancere en hest.
Adfærden kan være alt lige fra at hesten slår med hovedet under rytter, bukker, slår fra, går i vejret, bakker, ikke vil gå frem, skærer tænder eller tværer på bidet – til den spooker eller virker forhastet/løber.
– Enhver ændring i adfærd, hvor hesten ikke virker glad, tilpas og samarbejdsvillig skal tages seriøst, og den bagvedliggende årsag til adfærden skal findes.
Og nu skriver jeg “ændring”, men sandheden er også, at en veltilpas og fungerende hest ikke har uhensigtsmæssig adfærd. Den kan være mere vågen af natur, men bør ikke spooke eller have behov for at vise adfærd under rytter.
Og lige her tænker jeg speciikt på de heste, “der altid har været sådan”. Bare fordi noget er det vi ser ofteste betyder det bestemt ikke, at det er korrekt.
Så hvorfor har min hest adfærd under rytter?
Grundlæggende kan vi dele de bagvedliggende årsager op i 3 hovedkategorier, der gør det nemmere for dig og det team, du har omkring dig, at fejlsøge og finde årsagen.
1. Hesten forstår ikke, hvad du vil have den til.
Uha.. Det er et ret ømtåleligt emne at bevæge sig ind på, for her er man også nødt til at kigge lidt indad.
Hesten bliver ikke født med indkodede signaler til at forstå, hvad vi mennesker forventer af den, men skal lære alt – lige fra at berøring er okay, til at få grime på, blive trukket, håndtet og stå bundet – til at bevæge sig rundt i en longe for til sidst at få rytter på.
Hvis ingen har lært hesten, hvad et bestemt signal betyder, så har den ingen kinamands chance for at udføre opgaven korrekt, og kan i bedste fald gætte sig frem til løsningen – i værste fald vil den blive frustreret, give op og sige fra. Mere eller mindre voldsomt.
Så spørg dig selv om:
- Har hesten lært hvad dit signal betyder, samt den reaktion den har fået indlært også er korrekt?
- Giver DU det rigtige signal? (Huk at alt hvad du gør med din krop er kommunikation – og hvis du flagrer rundt med armene, spænder i kroppen, eller vifter rundt med piske på det forkerte tidspunkt, så sender du mere fejlinformation end fortståelig information til hesten.
- Er DIN TIMING af signalet korrekt?
- Er DU til stede og tydelig i dine signaler? (drop mobilen, Insta, Tiktok, musik i ørerne & vent med at catche op med veninderne til bagefter. Vær sammen med din hest. Længere er den ikke)
2. Hesten er ikke fysisk i stand til at udføre, det du beder om.
Spørg dig selv om….
- Hesten overhovedet er stærk nok til at udføre øvelsen, eller den samlingsgrad du beder om?
- Udstyret er korrekt tilpasset hesten
- Tænder og hove er passet korrekt?
- DU SIDDER AFBALANCERET uden at være i vejen for den bevægelse, du ønsker hesten udfører?
- Fundamentet og grundridningen er KORREKT på plads, så det vi bygger på, hele tiden styrker hesten, fremfor at slide den ned?
3. Det gør ondt at gøre det, du beder om
Når du har sikret, at hesten forstår, hvad du beder den om, samt at den fysisk og mentalt kan udføre opgaven (herunder at der er styr på sadlen, tænder OG hove – if in doubt så få en second opinion. Det skader aldrig.), så ender vi ved punkt 3 – SMERTE.
Heste er flokdyr og vil gå rigtig langt for at please og passe ind. har vi styr på punkt 1 og 2, og heste stadig siger fra eller har adfærd under rytter, så har den ondt.
– Længere er den faktisk ikke.
Spørgmålet er så at finde ud af, hvorfor den har ondt, om det er noget vi kan gøre noget ved, samt i hvilken grad, den kan holde til at arbejde.
– Her kommer dyrlægen i spil.
Det er vigtigt at huske, at der er forskel på skader og skavanker. Vi har alle skavanker og skævheder i kroppen – uanset om vi er hest eller menneske.
Vi er ikke født symetriske, og vi bevæger os ikke symetrisk. Så uanset om vi vil det eller ej, kommer skavankerne og kompensationerne som et naturligt resulatet af at leve og bevæge.
Det handler ikke om at finde en fuldkommen fejlfri hest, men at finde en hest, hvor man kender de skavanker den har, og med rette træning kan holde den velfungerende, sund og rask.
‼️ VIDSTE DU… At fordi hesten er et byttedyr, er den instinktivt prgorammeret til at skjule smerte – også overfor os mennesker? ‼️ –
Når hesten siger fra, ændrer adfærd eller bliver halt, så har den allerede haft smerte i længere tid (med mindre der er tale om et akut traume), og er nu nået det punkt, hvor den ikke længere kan skjule det.
Det er en genial taktik, hvis du gerne vil undgå at blive spist af en løve ude i naturen, men ikke særlig hensigtsmæssigt, hvis du er ridehest med ondt i kroppen.